Close

Deca u kuhinji: Zašto je to važno?

Promešali su mešavinu za testo, izmerili jednu šolju vode, razvukli testo…i zabava je počela. Brašno leti na sve strane, atmosfera je već snežna, u susret praznicima. Ovako je izgledalo jedno nedeljno popodne u novembru na Belgrade Kitchen Party prvom času mini škole kuvanja za najmladje polaznike.

Zvuči kao nepotrebni džumbus u kuhinji ali zapravo su svi zadaci kuvanja izuzetno korisni jer nude deci širok spektar mogućnosti za učenje i rast.


Verovatno niste nikad razmišljali o tome da svaki put kada detetu dozvolite da vam pomogne u pripremi obroka, pripremate ga za uspeh u školi i učite ga važnim životnim lekcijama. Da, potrebno je vreme, stpljenje (posebno posle napornog dana na poslu) i dodatno čišćenje da biste zajedno uživali u tome. A da li je trud vredan toga? O da. Trud se itekako isplati i roditeljima i deci pruža mnoge kratkoročne i dugoročne koristi.


ZAŠTO JE KUVANJE KORISNO ZA DECU


Učenje kroz igru i praktične aktivnosti koje uključuju rukovanje hranom i opremom tokom pripreme hrane su od najveće važnosti za pružanje iskustva temeljnog učenja. Deca uče dodirivanjem, degustacijom, gledanjem, osećajem i slušanjem. Tokom kuvanja, sva čula su uključena i taj multisenzorni doživljaj je ono što čini iskustvo nezaboravnim.


Kao dete ste verovatno pomagali mami da napravi sos i ćufte ili da oblikujete testo za praznične kolačiće. Ono što verovatno niste znali da ste tokom toga razvijali vredne životne veštine. Kao odrasla osoba sigurno ste preneli deo te tradicije na mališane ili ih poslali (ili planirate) na neki kurs kuvanja za decu. Ako još niste, možda kada pročitate tekst do kraja promenite mišljenje. Zašto je kuvanje sa decom važno?


POBOLJŠAVA FINU MOTORIKU

 

Mešanje sastojaka, oblikovanje testa Ili upotreba pribora za kolače postiče veštine fine motoriku deteta, koje su potrebne za razvoj akademskih veština – pisanja, sečenja i bojanja. Najbolji način učenja je kroz iskustvo, stoga u našoj kuhinji upoznajemo decu sa kuvanjem što je ranije moguće (već od druge godine).


POBOLJŠAVA OSNOVNE MATEMATIČKE VEŠTINE

 

Pola šolje, 2 kašike, g, dl…Kuvanje uključuje mnogo merenja. Deca će razumeti i razlomke i koristiti veštine razumevanja recepata i različitih procesa mešanja različitih količina sastojaka. Svakako, matematika koju nauče kroz igru kuvanja biće mnogo zabavnija od one u školi.


BUDI MALE NAUČNIKE U DECI

 

Kad smo spomenuli školu, matematika nije jedini „školski predmet” u kuhinji. Kuvanje uključuje mnogo nauke a kuhinja je bukvalno laboratorija za učenje. Deca uče šta se dešava kada se određeni sastojci pomešaju, kao i šta će biti ako su merenja netačna.  Uče o temperaturi, plutanju, topljenju, smrzavanju i gorenju bez neprijatnog ispitivanja pred tablom, u njihovom ritmu i u skladu sa njihovim interesovanjima.


POVEĆAVA FOKUS I PAŽNJU

 

U današnje vreme kada je deci pažnja sve kraća bitno je da treniraju fokus. Kuhinja je pravo mesto za to jer ako se ne prati i ne ispoštuje recept, kolačić koji treba da pojedemo na kraju neće baš biti ukusan.

 

UČI DECU NEZAVISNOSTI I ODGOVORNOSTI

 

Naši najmlađi kuvari uče kako da oblikuju testo kroz igru, sipaju mleko ili stave jelo u rernu dok starija deca mogu da nauče kako da pripreme obrok u kom će uživati cela porodica. To im pomaže da odrastu u nezavisnije i odgovornije pojedince kao i da nauče bezbednosne lekcije kao što su nedodirivanje vrućeg šporeta i „kako da pravilno koriste nož“.


POVEĆAVA SAMOPOUZDANJE

 

Primetili smo da tokom našeg kursa kuvanja kada dete uspešno završi zadatke i napravi obrok za svoje roditelje oseća se ponosno i primetan je viši nivo samopouzdanja tokom prezentacije spremljene hrane roditeljima. Ponosan mališan je eto još jedan plus zabave u kuhinji.


Kuvanje sa decom može biti poklon koji nastavlja da poklanja. Pored svih benefita koje smo naveli, kuvanje inspiriše decu da gledaju na hranu kao na esenciju života, koja nam pruža sigurnost, udobnost i ljubav. A koji bolji poklon možete pokloniti svom radoznalom detetu?

mini

KURS KUVANJA

Školica je namenjena deci uzrasta od 7 do 14 godina i traje 5 dana, od ponedeljka (17.01) do petka (21.01) od 11 do 14h i održava se u našem prostoru na Dorćolu na adresi Hercega Stjepana 15. Tokom petodnevne školice dete će naučiti da sprema pet različitih obroka i dva zdrava slatkiša koja može pojesti na kraju radionice ili poneti kući da obraduje roditelje.

Prijavite se preko našeg instagram profila ili slanjem poruke na info@belgradekitchenparty.com.

Pogledajte kako smo se družili u novembru